Стручна екскурзија

Техничка школа Врање

Добродошли на наш сајт

Техничка школа - ваш прави избор!

Техничка школа - ваш прави избор!

Електротехника

Машинство и обрада метала

Саобраћај

Стручна екскурзија

  • 24 апр

 

 

 

 

 У организацији професора заврших година на смеровима Електротехничар енергетике и Електротехничар за термичке и расхладне уређаје, изведена је стручна екскурзија ученика на којој је посећено пумпно-акумулационо постројење "Лисина", постројење које ради у саставу Власинских хидроелектрана.

 

Годинама уназад, на завршној години ученика подручја рада Електротехника, организује се, између осталих, ова стручна екскурзија. Ученицима се пружа прилика да посете једно од ретких постројења чија је улога регулација нивоа воде у језеру Власина. Наиме, функција ПАП Лисина је препумпавање воде из Лисинског у Власинско језеро, чиме се одржава оптималан ниво воде овог језера како би се регулисала производња електричне енергије.


ПАП "ЛИСИНА" чине акумулација "Лисина", машинска зграда са електромашинском опремом, тунел и довод реке "Љубате" и одводни органи до главне акумулације система , Власинског језера. Акумулација "Лисина" формирана је на саставу река "Божица" и "Лисина", изградњом насуте бране комбинованог типа од каменог набацаја са глиненим језгром. Акумулација има укупну запремину од 9,3 милиона m³, од чега је 7,5 милиона m³ корисна запремина. Потенцијална енергија језера износи 14 милиона kWh електричне енергије. Годишње се у просеку препумпа 75 милиона m³ воде, односно утоши се 75 милиона kWh енергије за пребацивање поменуте воде (за 1 m³ воде потроши се 1.003kWh у оптималним условима).

Више техничких информација можете пронаћи на сајту "Хидроелектране Ђердап".

Контакт

Адреса: Техничка школа, Булевар Патријарха Павла 2, 17500 Врање

тел/факс: (+381)(17)400-645

ПИБ: 100549264

Матични број школе: 07138954

Жиро рачун: 840-31302845-09